Treåriga sonen tjatade en hel dag om att han ville ha sina sockor på sig. Sockorna han hittat var två år gamla och på tok försmå. Nästa dag när jag hämtade honom på förskolan sade hans förskolelärare att han hade frusit om fötterna heela dagen och hade pratat om att han ville ha sina sockor. Mamman fick lova sonen att sticka ett par sockor. Sonen sprang in genom dörren och ropade glatt till pappa att mamma skulle minsann sy nya sockor åt honom 💕
Efter maten fick sonen välja garn i mammans garngömmor och titta på mönster. Glitter skulle det helt klart vara!!! Han fullkomligt ääälskar glitter!!! På julafton hade han syrrans guldglitterspray i hela kalufsen 😍 Sonen duschades och borstade tänderma med sin pappa och kom ivrigt medrusabde i vardagsrummet efter 20 minuter... Mamma är mina sockor färdiga???! Nu två dygn senare är de klara. Hoppas att han godkänner dem när han vaknar!!! 
 
Varsågoda att använda detta gratismönster! Det är lite omgjort så hojta till om det är något som inte stämmer.

Garn Nova från järbo garn. Virknål 3,5 eller 4 till filten och virknål nr 2 till kaninen plus en stuvbit tyg till öronen. Det ekologiska bomullsgarnet alba är likvärdigt i tjocklek, lite dyrare men så underbart!!!!

Garnåtgång: totalt ca 80 g

Virkad snuttefilt med kaninhuvud. Själva stjärnfilten tar jag inte åt mig äran för, utan länkar till en annan bloggsida där en fantastiskt duktig virkare har översatt ett mönster till svenska. Jag följer själv inte detta mönster riktigt, men vet inte huruvida jag själv kan skriva ihop ett eget mönster till något som redan finns ;-) Mönstret till filten finns HÄR:

 
Här kan ni räkna hur många varv jag brukar virka. Har dock enligt önskemål på sista tiden lagt till ännu några varv. Går givetvis att virka en större eller en mindre filt efter tycke och smak. Jag brukar avsluta filten med ett varv fasta maskor för att få en lite stadigare kant. Då virkar jag 3 fm, 1 lm, 3 fm på spetsarna.
 

Själva filten brukar jag virka med virknål nr 3,5 till 4. Lite olika, för ibland tenderar garnet nova variera lite i tjocklek tyvärr. Huvudet virkas med en mindre nål, då jag vill ha huvudet riktigt tätt.

 

En del tycker att huvudet blir för stort, jag virkar själv väldigt hårt, det kan vara en anledning, en annan kan vara att man använder för stor virknål, eller gör stjärnfilten för liten, eller så kan det helt enkelt vara en smaksak...

 
Kaninhuvud
 
Virkas med nova och virknål nr 2.

Virka 2lm

1. 6fm i den 2:a lm från nålen

2. 2fm i varje m =12m

3. 1fm, 2 fm i nästa m varvet ut =18fm

4. 2fm, 2fm i nästa m varvet ut =24fm

5. 3fm, 2fm i nästa m varvet ut =30fm

6. 4fm, 2fm i nästa m varvet ut =36fm

7. 5 fm, 2fm i nästa m varvet ut =42fm

8. 6fm, 2fm i nästa m varvet ut = 48fm

9. 7fm, 2fm i nästa m varvet ut = 54fm

 

10. 8 varv fm utan ökning =54fm

 

11. 7fm, 2fm tillsammans varvet ut =48fm

12. 6fm, 2fm tillsammans varvet ut =42fm

13. 5fm, 2fm tillsammans varvet ut =36fm

14. 4fm, 2fm tillsammans vervet ut =30fm

15. 3 fm, 2fm tillsammans varvet ut =24fm

16. 2 fm, 2fm tillsammans varvet ut = 18fm

 

stoppa huvudet

 

17. 1fm, 2fm tillsammans varvet ut = 12fm

18. 2fm tillsammans varvet ut = 6fm

dra ihop hålet och fäst tråden. Spara en bit tråd att fästa huvudet med i filten senare.

 

Kaninöron

Virka 2lm,

1. 6fm i 2:a lm från nålen

2. 2fm i varje m = 12fm

3. 12fm

4. 1fm, 2fm i nästa m varvet ut =18fm

5. 18fm

6. 2 fm, 2fm i nästa m varvet ut =24fm

18 varv fm, avsluta med en smygmaska i nästa m, klipp av tråden men spara en bit att fästa örat med.

 

Klipp ut en tygbit, aningen större än örat

Sicksacka kanten på tygbiten, vik in kanterna och pressa med strykjärn så den passar på örat.

 
 Fäst tygbiten på ena sidan av örat med smygstygn. Stick in nålen omväxlande genom tygbiten och genom det virkade örat som på bilderna nedan: (klicka på dem så förstoras de)

 

Vik ihop nedre delen av örat, nåla fast dem på huvudet och sy fast.

 

Nos och ögon har jag broderat med restgarner. Några vågräta stygn och sedan två styg rakt ner blir näsa och mun och några små stygn över varandra till två ögon.

 
Sy fast huvudet på filten! KLART!
 
Instagram : @virrkpannan