Mått: ca 60x80 cm

Garn: Viking bamboo, 7 nystan rosa och 1 nystan vitt. Finns att köpa fraktfritt hos

favoritgarner.

Garnet kräver ett visst mått av tålamod då det tenderar att dela sig lite vid virkning, men det är sååå värt besväret när filten är klar, då resultatet blir oslagbarn mjukt och filten får en speciell känsla. Det underlättar att använda en gammal traditionell metallnål då de är lite spetsigare än de nyare ergonomiska nålarna. Annars väljer du ett garn som du vet att du gillar, som ligger så nära detta garn som möjligt. Jämför 50g =110m, Observera att garnåtgången kan skilja en del när man använder andra garn än det i beskrivningen, måtten kan även skilja lite. 13 varv på höjden ska bli ca 10cm.

Virknål: nr 4,5 till filten och nr 3 till yttersta varvet på den vita spetsen.

Filten

Lägg med rosa löst upp 111 luftmaskor. Det kan underlätta att lägga upp lm med en lite större virknål,  tex nr 5 eller 6, för att inte få en för stum kant. 

Virka 2 stolpar i den 3:e luftmaskan från nålen, hoppa över 2 luftmaskor, i nästa luftmaska virkas *1fastmaska och 2 stolpar, hoppa över 2 luftmaskor* Upprepa ** varvet ut, avsluta med en fastmaska i den sista luftmaskan.

Vid vändningen gör du 1luftmaska och virkar 1 fastmaska och 2 stolpar i den första fastmaskan på varvet.

Fortsätt detta mönster fram och tillbaka tills du nått önskad längd. Jag virkade 101 varv.

Kanten

Nu ska vi virka kanten. För att få en snygg vit kant börjar jag alltid att virka runt filten med samma färg som själva filten innan jag går på det vita. då blir den vita kanten inte lika spretig.

Börja i ett av hörnen före en kortsida med rosa, virka 2fm i hörnet, 105 fm längs med filten, 3fm i nästa hörn, 153 fm längs med långsidan, 3 fm i nästa hörn, 105 fm längs med nästa kortsida, 3fm i nästa hörn, 153 fm längs med sista långsidan och avsluta med 1 fm i det första hörnet fär du började så det blir 3 fm i det hörnet med. Fäst tråden.

Nu virkar vi ett varv fm i vitt garn. Virka på samma vis, med 3 fm i varje hörnmaska (den mittersta av de 3 hörnmaskorna från föregående varv)

Nu virkas hålvarvet på spetsen.

Börja i den mittersta av hörnmaskorna i valfritt hörn.Virka 1 st, 1lm, 1 st, 1lm, 1 st, 1 lm i hörnet, hoppa över 1fm och virka *1st i nästa m, 1lm, hoppa över 1fm* fortsätt längs med sidan. När du kommer till hörnen virkar du som i det första hörnet. (blir 3st med lm mellan i varje hörn) och avsluta med 1 sm i den första stolpen, klipp ej av garnet.

Nu när sista varvet ska virkas byter du virknål till nr 3. Jag virkade detta varv ganska fast med en picot i mellanrummet mellan stolparna.

Gör en smygmaska till mellanrummet mellan stolparna, virka 3 lm, gör en fm i den första av dessa 3 lm, 

gör sedan 1 sm i samma mellanrum. *Gör sedan en sm till nästa mellanrum, virka 3lm, 1 fm i den första av dessa 3 lm, 1 sm i samma mellanrum*, Upprepa ** varvet ut.

Allra finast blir filten och du blockar den, dvs. blöter filten lätt och spänner upp den och låter den torka.

Hur gick det att följa detta mönster? Var det några felaktigheter, konstigheter eller något som var svårt att förstå, eller något ni skulle ha velat göra annorlunda. Återkoppla gärna med en kommentar så jag kan göra ändringar och förbättra.

9 kommentarer

Anonym

06 Feb 2017 22:37

Hej! Jag tycker inte att jag får till bubblorna på min filt. Bara på de två första varven som jag antar blir lite hårdare.. jag har provat att gå ner till virknål 4. Jag virkar egentligen inte löst så känns konstigt att gå ner till 3? Kanske får prova det? Längesen jag virkade en filt, jag virkar mest figurer och FM.../Elin

Svar: Hej! Jag tycker att mönstret framträder bra först efter att man kommit en bit på filten. Jag har själv inte virkat så hårt, så jag tror inte att det r virkmålen som spelar in.
Titti Stenke

Emma F

07 Feb 2017 09:45

när man virkar första varvet på filtdelen ska den dra ihop sig då?

Svar: Hur menar du då? Du kan skicka en bild till virrkpannan@gmail.com så kan jag kika...
Titti Stenke

Emma f

07 Feb 2017 20:46

Har mailat :)

Svar: 👍
Titti Stenke

Anonym

08 Feb 2017 14:03

Tack! Då fortsätter jag min virkning som den är ☺ //Elin

Anonym

08 Feb 2017 14:03

Tack! Då fortsätter jag min virkning som den är ☺ //Elin

Karin

27 Mar 2017 19:43

Tack för fint mönster! Lätt och kul att virka. Har bara en enda synpunkt på mönstret, en bagatell. På sista varvet skriver du att du gör muscher mellan stolparna. Det är inte muscher utan heter picot. Också tack för tipset om Favaritgarner!

Svar: Tack! Ändrar detta!
Titti Stenke

Anonym

09 Apr 2017 20:28

Verkar vara fel på sidan svårt att läsa mönstret

Svar: Har sett att något hänt med inlägget. Ingen aning om hur det kunnat bli så. Måste ha hänt nyligen... Ska se om jag kan ordna till det
Titti Stenke

Anonym

09 Apr 2017 20:30

Verkar vara ngt fel på detta inlägg. Massa HTML text i mönstret

Anonym

09 Apr 2017 20:30

Verkar vara ngt fel på detta inlägg. Massa HTML text i mönstret

Svar: Medveten om problemet. Vet inte vad som hänt och har inte haft tid att fixa till det än.
Titti Stenke

Kommentera

Publiceras ej