Igår slog vi besöksrekord med råge på bloggen. Tack för att ni tittar in och tusen tack för alla fina kommentarer! Aldrig hade jag väl trott när jag startade bloggen, mest för min egen skull, att tusentals andra människor skulle läsa den :-) Hoppas att jag kan inspirera till många fina virkningar ;-)
 
 
 
Att virka hättor till burkar är ett ganska snabbt och enkelt sätt att få tristaste burken att se fin och kalasig ut! Har virkat säkert 100-tals men har tyvärr bara dessa på bild. De två översta är teburkar på min tallrikshylla och de undre är pysselburkar på dotterns rum. Brukar göra detta som gåbort-present ibland, fylla burkar med gotter av olika slag och virka hättor i färger som passar mottagaren. Sert riktigt lyxigt ut. Man kan ju också trä fina band igenom hättan och variera spetskanten. Denna idé hittade jag ursprungligen på denna sida.
 
Stickade även ett överdrag med flätmönster till en glasburk och sydde ett överdrag med en egenvirkat spets till en såndär ful plastpennburk fylld med tuschpennor från Claes Olsson.
 
 
 
 
Gratismönster för eget bruk!
 
De små bilderna kan man klicka på så förstoras de. Lämna gärna en kommentar om något blivit fel eller är svårt att förstå i mönstret! 
 
Till de blåmelerade har jag använt garnet Nordlys och till de grå garnet Rose mohair från Novita.
 
Fick en fråga om garnåtgång... ska försöka uppskatta det senare, men inte går det åt så mycket. ett nystan nordlys räcker nog till minst två par, kanske tom 3...
 
Virknål nr 2,5 och nr 2
 
1. Lägg upp 62 luftmaskor (lm) men virknål nr 2,5.
 
2. Börja virka i 4:e lm och virka stolpar (st) lm-kedjan ut. (=60 st)
 
3. Första stolpen ersätts härefter alltid med 3lm. Virka st i den BAKRE maskbågen varvet ut (= resårvirkning) Vänd!
 
4. Fortsätt virka stolpar i bakre maskbågen (=resårvirkning) tills du har virkat totalt 21 varv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Virka 15 st, därefter 8lm, hoppa över 8st och virka därefter st med början i den 9:e st varvet ut. (tumhål)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Fortsätt virka ytterligare 4 varv st i bakre maskbågen. Då ska det vara totalt 26 virkade varv.
 
7. Virka ihop vanten från rätsidan med fasta maskor (fm). Då får du den finaste skarven. Den smälter liksom in i resårmönstret. Det var svårt att få en bra bild på det, men ett försök:
 
 
8. Virka 2 varv fm runt både ovansidan och nedåt armen. (Antal blir bäst om det är delbart med 3). Byt till en avvikande färg och virka ytterligare ett varv fm.
 
9. Virka spetskanten: Byt till virknål nr 2, virka 1 lm, 1fm i första maskan under, *3lm, 1 st i 1:a lm, hoppa över 2fm och virka en fm i nästa* varvet ut och avsluta med en smygmaska (sm) i den första fm på varvet.
 
10. Tumme: virka upp 22 stolpar runt tumhålet (1:a st =3lm) och virka 4 varv.
 
Höger vante:
 
virkas likadant som vänster men omvänt för att få tummen på rätt sida. Virka först 4 varv resårvirkning innan du virkar tumvarvet och därefter 21 varv till.
 
 Hoppas att detta kan inspirera till en massa fina torgvantar! Hade varit kul att se lite bilder på andras variantrer :-)