Duken blir 64 cm i diameter
 
 
I havets färger, härliga turkos och blå nyanser. Mandalas verkar vara på modet. Jag har googlat runt lite för att se vad man kan använda sin mandala till. Många pryder sitt bord med en färgglad mandala som duk, andra syr fast mandalan som applikation på t ex en slät virkad väska eller som framsidan på en kudde, kanske skulle man kunna rama in den till en vacker tavla eller göra en färgglad drömfångare? Flera mandalas kan fogas samman till en pläd eller kanske en dyna till utesoffan? Mindre mandalas blir finfina glasunderlägg och den lite större kan användas som bordstablett, en mellanstor mandala blir fin framsida till en grytlapp, eller varför inte förfina dina fula korkunderlägg i köket? Ett överdrag till pallen skulle bli finfint, eller varför inte göra en sittpuff eller klippa till ett halkskydd under och ha som badrumsmatta? Bara fantasin sätter begränsningar!
Här kommer mitt första bidrag till mandalakalaset! Jag gjorde den ganska stor, 64 cm i diameter, och vill man ha ett mindre format kan man avsluta några varv tidigare där man tycker att det passar. Det beror ju lite på vad man tänker sig att använda den till.
 
MÖNSTER:
 
Garn: Nova från järbo garn i färgerna : FÄRGKARTA vit 48001, Ljus turkos 48018, turkos 48019, ljusblå 48006, mellanblå 48007, mörkblå 48008.
 
Tyvärr har jag tappat kollen lite exakt hur mycket garn som gått åt då jag fått repa och slänga en del. Av det mörkblå räcker ett nystan, kanske även 1 nystan av det vita och ljusblå och mellanblå. Av de två turkos nyanserna går nog lite mer än ett nystan av vardera.
 
Virknål: nr 3
 
Först skulle jag vilja dela med mig av två tips som är värdefulla när man ska virka en mandala. Det första är hur man startar ett varv med en fast maska, stolpe, halvstolpe eller dubbelstolpe istället för med luftmaskor. Länkar till en tutorial HÄR på engelska men med bra steg för steg bilder. Det andra tipset är hur man avslutar ett varv på ett snyggt sätt för att slippa fula skarvar. Länkar till en bra tutorial HÄR på svenska eller en annan som jag följer HÄR på engelska med bilder.
 
Jag avslutar och fäster tråden efter varje varv utom då det är två varv på raken med samma färg. Klicka på bilderna så förstoras de. Ibland är det lm mellan st-grupper och ibland inte. Beror sig på hur mycket som måste ökas för att hålla formen.
 
Puffmaska : 1 omslag, sätt i nålen i maskan, dra igenom tråd, nytt omslag om nålen, stick nålen i samma maska och dra igenom tråden, 1 omslag, osv. 4 eller 6 gånger. Efter sista gången gör du ett omslag och drar tråden genom alla maskorna på virknålen. Sedan "stänger" du puffmaskan med 1 lm. Bilder kommer.
 
Mönster:
 
Varv 1: Med ljus turkos; Virka 4lm och slut till en ring med en sm i den första lm. Virka totalt 12 st om ringen.
 
Varv 2: *1 puffmaska* varvet ut, så du får 12 puffmaskor. I denna första puffmaska drar du tråden igenom 4 ggr.
 
 
Varv 3: Börja i mellanrummet mellan två puffmaskor och virka 3 st i varje mellanrum med ljus turkos= 36 st.
 
 
Varv 4: Här virkas med mellanblå 1 fm i varje st och i mellanrummet vid toppen på puffmaskan virkas en förlängd fast maska i toppen på puffmaskan och fortsätt likadant varvet runt. Den färlängda fasta maskan virkas som en vanlig fast maska fast du virkar den i en maska från förra varvet i toppen på puffmaskan och drar upp tråden innan du gör ett omslag, så den blir avlång. = 48fm.
 
 
Varv 5: Virka med vitt 1 fm i varje m. = 48 fm
 
 
Varv 6: Virka med turkos 3 dst i varannan fm varvet ut. = 24 dst-grupper med 3 dst i varje.
 
Varv 7: Med ljusblå virkas 3 st i varje mellanrum mellan dst-grupperna = 24 st-grupper.
 
 
Varv 8: Men mörkblå virkas i varje mellanrum mellan st-grupperna 1 st, 2lm, 1st, 1 lm = ett V i varje mellanrum och 1 lm mellan varje V.
 
 
Varv 9: Med ljus turkos virkas 4 st i varje V = 24 st-grupper med 4 st i varje.
 
Varv 10: Med vit virkas 1 st i varje st och 2 st mellan varje st-grupp= 144st.
 
 
 
Varv 11: Med turkos virkas 1 hst i varje st. = 144 hst.
 
Varv 12: Virka med ljus turkos, 1 puffmaska och 1 lm i varannan hst = 72 puffmaskor med i lm mellan varje. Denna puffmaska virkas som tidigare genom att dra tråden igenom 4ggr.
 
Varv 13: Med turkos 1 hst i varje puffmaska och dessutom i hst mellan varje puffmaska. = 144 hst.
 
Varv 14: Med mellanblå, börja i en hst precis över en av puffmaskorna och virka 2st,1lm i varannan maska. Så de blir 72 st-grupper med 2 st i varje rakt över puffmaskorna och 1 lm mellan varje st grupp.
 
 
Varv 15: Med ljusblå virkas 2 st i varje mellanrum mellan st-grupperna och i lm mellan varje st-grupp. Dvs lika som varv 14.
 
Varv 16: Med ljus turkos virkas exakt som varv 15. 
 
Varv 17: Med mörkblå 1 fm mellan två st-grupper, 2 lm och sedan 1 fm i nästa mellanrum... osv... varvet ut.
 
Varv 18: Virka med vitt 3 dst tillsammans om de 2 lm i förra varvet, 2lm... osv varvet ut. (3 dst tillsammans= virka 3 dst men vänta med sista omslaget på varje, så du har alla dst på virknålen och gör sedan sista omslaget och dra tråden genom alla tre dubbelstolparna, = 72 st-grupper. 
 
 
Varv 19: Med turkos virkas 4 st i mellanrummet mellan varje dst-grupp = 72 st-grupper.
 
 
Varv 20: Är lite knepigare att förklara, se bild ovan. Med ljus turkos virkas med början i den första st på den turkosa st-gruppen,
2 st tillsammans, 2 st tillsammans ( De fyra stolparna blir då till 2 st) och sedan en förlängd st mellan st-grupperna, i toppen på den vita dst-gruppen. Fortsätt på samma vis varvet ut = 215st.
 
Varv 21: Med mellanblå 1 hst i varje st = 215 hst.
 
 
Varv 22: Med ljusblå, 1 puffmaska och 1lm i varannan hst. I denna rad har jag gjort puffmaskorna lite tjockare och dragit tråden igenom 6ggr istället för 4 = 108 puffmaskor med 1 lm mellan varje.
 
Varv 23: Med mellanblå: 3 st mellan varje puffmaska = 108 st-grupper.
 
Varv 24: Med vit virkas mellan varje st-grupp 1 st, 1lm, 1 st. Varvet runt. = 108 V-maskor.
 
Varv 25: Med turkos virkas om lm i varje V 3st, varvet runt. = 108 st-grupper.
 
 
Varv 26: Med ljus turkos virkas 3 st i den mittersta av de tre st i föregående varv, osv varvet ut = 108 st-grupper.
 
Varv 27: Fortsätt detta varv med ljus turkos. Virka 3 st tillsammans i varje st-grupp och sedan 2lm... varvet ut. Se bild ovan och nedan.
 
 
Varv 28: Med mörkblå virkas 3 st mellan varje st-grupp. = fortsatt 108 st-grupper. 
 
Varv 29: Med turkos virkas mellan 2 st-grupper 1 st, 3lm och sedan 1 st igen mellannästa st-grupp. Syns också bra på den stora bilden här ovan.
 
Varv 30: Med vit virkas 4 dst tillsammans om de 3 lm i förra varvet, 3lm, osv varvet ut = fortsatt 108 dst-grupper med 4 sammanvirkade dst och 3 lm mellan varje dst-grupp.
 
Varv 31: Med turkos virkas 4 dst i varje mellanrum.
 
Varv 32: Med ljus turkos virkas mellan varje dst-grupp 1 st, 3lm, 1 st... varvet ut.
 
 
 
Varv 33: Mitt i varje V, om de 3 lm virkas med mellanblå 2 puffmaskor, även dessa lite tjockare med 6 omslag om nålen, varvet runt = 116 puffmaskor.
 
 
Varv 34: Mellan de två puffmaskorna i mitten av V-maskan virkas med ljus turkos 2 st, 1 lm, 2 st... varvet runt = 108 st-grupper.
 
Varv 35: I luftmaskan mellan stolparna virkas igen 2 st, 1 lm, 2 st varvet ut, med ljusblå = 108 st-grupper.
 
Varv 36: Med mörkblå, börja mellan två st-grupper, virka 1 hst och 1lm, sedan 1fm mitt i st-gruppen om lm, 1lm och 1 hst mellan st-grupperna... se bild ovan. Det blir *1hst, 1lm, 1 fm, 1lm* vervet ut. Nästa 2 varv fortsätter med mörkblå.
 
Varv 37: Med mörkblå virkas 1fm om en av lm från föregående varv, 1 lm, 1 fm om nästa lm,osv varvet ut.
 
Varv 38: Med mörkblå börja i lm över mitten på st-gruppen några avrv under, se bild. I hst, 3lm varvet ut.
 
 
Varv 39: Med turkos virkas 5 st om varje lm-båge varvet ur.
 
Varv 40, sista varvet! Börja i den sista m på en av st-grupperna. Virka ihop den sista maskan i den gruppen och den första m i nästa grupp med 2fm som virkas ihop tillsammans. Hoppa över 1 st, i nästa st virkas 5 st, hoppa över 1 st och virka ihop nästa 2 med 2 fm tillsammans. Fortsätt likadant varvet runt. KLART!!!
 
 
Jobbar på ett nytt mönster. När jag är klar dyker det upp här... En bordsduk i form av en färgglad mandala... Garnet nova från järbo
Igår kväll kom denna snutte till världen! Kvällarna när barnen är nattade är min virkstund. Det blir nästan lite väl sena kvällar ibland... Bara ett varv till... eller ett till... ok, sista baaara ett varv till... och så håller det på. Efter ett tag är det ju nästan färdigt och då kan man ju omöjligt lägga ifrån sig arbetet!!! Då är det bara till att göra klart! Den här snutten har jag velat virka ända sedan jag tog mina första stapplande virkmaskor och nu har jag äntligen kommit till skott. Det är inte mitt mönster utan finns att hämta på en annan blogg, här. Jag har inte riktigt följt mönstret utan behövt göra några ändringar. Jag ville virka filten i garnet nova som är mycket tunnare än muskat som används i orginalmönstret. Jag använde virknål nr 4 till filten och nr 2 till de andra delarna. Smådelarna fäster jag alltid med så mycket tråd som det bara går... minst en halvmeter, syr fram och tillbaka, fram och tillbaka, upp och ner och alltid ett par dolda knutar. Det ska inte GÅ att få loss någonting hur mycket man än försöker!!! Barnsäkerhet...
 
 
 
Önskar er alla en trevlig eftermiddag! Virka lugnt!!!