Har under några kvällar stickat mig en halsduk då min gamla börjar se lite nött och bedrövlig ut. Än är det ju lite vinter kvar och frusen som jag är så behöver jag verkligen något mysigt att svepa in mig i!
 
 
Man kan väl säga att det är ett mellanting mellan en sjalkrage och en traditionell halsduk.
 
Den här halsduken är stickad i garnet stonewashed XL som finns att beställa fraktfritt hos favoritgarner. Jag älskar den nötta känslan i det här lite tjockare garnet, det blir en fin effekt och lyfter det hela ytterligare! 3 nystan gick åt och då hade jag ett par cm kvar av det sist nystanet!
 
Sjalen är enkel att sticka även för en nybörjare, bara man kan vanliga räta och aviga maskor. Den är stickad fram och tillbaka på stickor nr 6.
 
Mönster:
 
Lägg upp 29 maskor
 
Sticka 5 v rätstickning över alla m (varv 1 = rätsidan). (Rätstickning=maskorna stickas räta från alla varv)
 
v.1) Sticka 4 maskor rätstickning, sedan *1 avig m, 1 rät m*^upprepa tills det är 4 m kvar på stickan. Dessa 4 m stickas rätstickning.
 
v.2) Sticka 4 m rätstickning, därefter räta maskor över de räta och aviga maskor över de aviga, 4 varv rätstickning på slutet.
 
v.3) Sticka 4 v rätstickning, sedan stickas aviga maskor över de räta och räta över de aviga, sluta med 4 v rätstickning.
 
v.4) Sticka 4 v rätstickning, därefter aviga maskor över de aviga och räta maskor över de räta.
 
Se bild:
 
 
Man växlar alltså efter två varv.
 
Fortsätt sticka på detta vis till önskad längd, min blev ca 112 cm. avmaska.
 
Vik in den ände du just avmaskade ca 12 cm på baksidan och sy fast så det blir en liten ögla att dra halsduken igenom. Sätt fransar nedtill i ca varannan maska. Jag klippte trådar på ca 17 sm, trädde igenom 3 trådar och knöt en tråd runtom så det blev en liten tofs.
 
 
 
Lycka till!
 
Lämna gärna en kommentar om något är oklart eller konstigt beskrivet eller verkar felaktigt, så rättar jag genast till det!
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej